AM-Pharma haalt €116 miljoen ($133 miljoen) financiering op voor fase III registratie-studie met kandidaat-medicijn tegen acuut nierfalen (AKI)

Grootste biotech VC financieringsronde ooit in Nederland, geleid door nieuwe investeerders LSP en Andera Partners met deelname van bestaande investeerders Forbion, Ysios Capital, Kurma Partners, ID Invest Partners, BB Pureos Bioventures en Gilde Healthcare

Opbrengst bestemd voor internationale Fase III-registratie-studie met ‘recombinant humaan Alkalische Fosfatase’ (recAP) bij 1.400 patiënten met sepsis (bloedvergiftiging) -geassocieerd acuut nierfalen (SA-AKI)

Grootste klinische studie ooit in AKI in 100 ziekenhuizen in twaalf landen onder leiding van prof. Pickkers van Radboud UMC Nijmegen

AKI is een aandoening met een hoog sterftecijfer waarvoor nog geen medicijn voor beschikbaar is en leidt tot enorme gezondheidskosten ($10 miljard in de VS per jaar)

Studie moet leiden tot voldoende bewijs voor het verkrijgen van goedkeuring in de VS en Europa

Bunnik, 16 juli 2019 – AM-Pharma B.V. is een biofarmaceutische onderneming, die leidend is in de ontwikkeling van een behandeling tegen acuut nierfalen (AKI) met zijn innovatieve kandidaat-medicijn ‘recombinant humaan Alkalische Fosfatase’ (recAP). De onderneming maakt bekend dat het een private financieringsronde ter grootte van een €116 miljoen ($133 miljoen) heeft afgerond onder leiding van een Europees syndicaat van nieuwe en bestaande investeerders. Het bedrag is bestemd voor de uitvoering van een Fase III registratie-studie met recAP bij 1.400 patiënten met sepsis-geassocieerd acuut nierfalen (SA-AKI) in meer dan 100 ziekenhuizen in twaalf landen, waaronder Nederland, en zal onder leiding staan van de Nederlandse prof. dr. Peter Pickkers van Radboudumc Nijmegen. Vorig jaar publiceerde AM-Pharma veelbelovende resultaten van zijn STOP-AKI fase II klinische studie, die significante verbeteringen in overleving en nierfunctie lieten zien. De aanstaande fase III registratie-studie zal naar verwachting, indien succesvol, voldoende bewijs opleveren voor de registratie van het medicijn in de VS en Europa.

De financieringsronde werd geleid door de nieuwe investeerders LSP en Andera Partners met deelname van de Nederlandse founding investeerder Forbion en bestaande investeerders, Ysios Capital, Kurma Partners, ID Invest Partners, BB Pureos Bioventures en het eveneens Nederlandse Gilde Healthcare. De financieringsronde van AM-Pharma wordt ondersteund door InnovFin Equity – een initiatief van het Europees Investeringsfonds – en het Dutch Growth Co-Investment Programme vanuit het ministerie van Economische Zaken.

AKI, waarvoor geen goedgekeurd medicijn beschikbaar is, heeft een zeer schadelijk effect op het lichaam en kent een hoog sterftecijfer. De belangrijkste oorzaak van AKI is sepsis (bloedvergiftiging). AKI treft miljoenen patiënten wereldwijd en gaat gepaard met zeer hoge jaarlijkse gezondheidszorgkosten wereldwijd.1,2 AM-Pharma’s in Nederland ontdekte en ontwikkelde kandidaat-medicijn recAP kreeg in 2016 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de Fast Track-status toegekend en heeft de potentie om een zogeheten first-in-class medicijn (de eerste in zijn klasse wereldwijd) te worden.

De resultaten van AM-Pharma’s voorafgaande fase II STOP-AKI-studie met recAP in 301 sepsis-patiënten met acuut nierfalen, toonden een significante relatieve vermindering van overlijdens van meer dan 40% in de behandelingsgroep in vergelijking met de placebogroep. Het primaire eindpunt – de nierfunctie op korte termijn – werd niet gehaald, terwijl de nierfunctie op langere termijn juist substantieel verbeterd bleek. Tijdens de studie werd aangetoond dat recAP veilig was en goed werd verdragen. Deze bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het prestigieuze Journal of the American Medical Association (JAMA).

Deze nieuwe financiering faciliteert de grootste klinische studie ooit in AKI en beoogt tot 1.400 patiënten met SA-AKI in meer dan 100 ziekenhuizen in twaalf landen te includeren. Farmaceut Pfizer, die in 2015 een optie nam op overname van AM-Pharma, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de voorbereidingen voor de aanstaande fase III studie. Pfizer heeft overigens uit strategische overwegingen de genoemde optie niet uitgeoefend. Na overleg met registratie-autoriteiten in de VS en Europa is AM-Pharma van mening dat deze fase III-studie, indien succesvol, voldoende bewijs zal leveren voor het verkrijgen van goedkeuringen in de VS en Europa.

Erik van den Berg, CEO van AM-Pharma, zegt:
“De kapitaalsondersteuning door zeer ervaren life sciences durfinvesteerders LSP en Andera Partners en de investering door onze bestaande investeerders, onderstreept de dringende medische behoefte aan een therapie tegen acuut nierfalen en het potentieel van recAP als een mogelijk levensreddende therapie. We verheugen ons op de samenwerking met dit nieuwe syndicaat van investeerders bij de uitvoering van de fase III studie.”

Martijn Kleijwegt, Managing Partner bij LSP voegt toe:
“We volgen AM-Pharma al geruime tijd, en zijn dan ook verheugd dat we juist nu de kans krijgen om deze financieringsronde mede te leiden. Met de onlangs gepubliceerde positieve Fase II-recAP-data, is dit een fantastisch moment om de onderneming te ondersteunen nu het klaar is om met de Fase III registratie-studie te starten. RecAP heeft de potentie om de eerste farmacologische behandeling en een blockbuster eerstelijnstherapie te worden voor ernstig zieke patiënten met SA-AKI.”

Raphaël Wisniewski, Partner bij Andera Partners vult aan:
“We waren bijzonder onder de indruk van de ontwikkelingsinspanningen van AM-Pharma; de cGMP-productie van recAP, het verkrijgen van inzicht in het werkingsmechanisme, het ontwerpen en implementeren van een adaptieve Fase II klinische studie en vooral de positieve impact op patiënten met SA-AKI. In dit traject is AM-Pharma gerijpt van een startup tot een biofarmaceutische onderneming in de klinische fase met diepgaand inzicht in de onderliggende en complexe oorzaken van acuut nierfalen. Wij verheugen ons erop dat deze waardevolle inzichten vertaald gaan worden naar toekomstige behandeling van patiënten met nieraandoeningen en ziekten waarvoor nog geen adequate therapieën bestaan.”

Martijn Kleijwegt en Felice Verduyn-van Weegen van LSP, alsmede Raphaël Wisniewski van Andera Partners zullen toetreden tot de Raad van Commissarissen van AM-Pharma, naast de zittende leden Remi Droller van Kurma en Geert-Jan Mulder van Forbion.

Referenties
1. Lameire NH, Bagga A, Cruz D, et al. Acute kidney injury: an increasing global concern. Lancet. 2013; 382(9887):170-179. doi:10.1016/S0140-6736(13) 60647-9
2. Hoste EA, Bagshaw SM, Bellomo R, et al. Epidemiology of acute kidney injury in critically ill patients: the multinational AKI-EPI study. Intensive Care Med 2015;41:1411–23.

– E I N D E P E R S B E R I C H T –

Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met:

Voor vragen van de media:
AM-Pharma
Erik van den Berg, CEO
e.vandenberg@am-pharma.com

LifeSpring Life Sciences Communications (Amsterdam)
Leon Melens
+31 (0) 6 538 16 427
lmelens@lifespring.nl

Instinctif Partners (UK/RoW)
Sue Charles/Ashley Tapp
+44 (0)20 7866 7923
AM-Pharma@instinctif.com

Over AM-Pharma
AM-Pharma is een klinisch biofarmaceutische onderneming dat leidend is in de ontwikkeling van een behandeling voor acuut nierfalen met zijn innovatieve recombinant humaan alkalisch fosfatase-medicijn (recAP). AKI treft miljoenen patiënten wereldwijd. Het is een schadelijke ziekte met een hoog sterftecijfer en er bestaan geen goedgekeurde farmacologische behandelingen. AM-Pharma rapporteerde positieve resultaten van een fase II-studie met recAP in patiënten met sepsis geassocieerd acuut nierfalen. De onderneming bereidt zich voor op de uitvoering van een fase III—registratie-studie van recAP bij patiënten met sepsis geassocieerd nierfalen. AM-Pharma onderzoekt ook de ontwikkeling van recAP voor andere indicaties, waaronder colitis ulcerosa (UC), necrotiserende enterocolitis (NEC) en hypofosfatasie (HPP). AM-Pharma, opgericht in 2001, is een private onderneming en is gevestigd in Bunnik. De onderneming wordt ondersteund door een syndicaat van internationale investeerders, zowel durfkapitaalfondsen als corporate venture-fondsen, en heeft tot op heden meer dan €195 miljoen aan eigen vermogen en leningen opgehaald.

Lees meer over AM-Pharma online op: www.am-pharma.com

Over acuut nierfalen (AKI)
Acuut nierfalen omvat ontstekingsprocessen in de nieren die kunnen leiden tot volledig verlies van nierfunctie. Acuut nierfalen treft ongeveer 3 miljoen patiënten in Europa, de VS en Japan en is geassocieerd met mortaliteit bij ongeveer 700.000 patiënten per jaar. Het komt voor bij 40-60% van de opnames in de intensive care. Afhankelijk van de ernst en oorzaak van nierletsel, varieert de mortaliteit van 10% tot wel 60%. Alleen al in de VS wordt $10 miljard per jaar extra kosten gemaakt voor patiënten van dit grote medische probleem. De belangrijkste oorzaken van AKI zijn sepsis, cardiovasculaire chirurgie, blootstelling aan nefrotoxische geneesmiddelen en trauma. Momenteel is de enige behandelingsoptie dialyse en ondersteunende zorg. Er zijn geen medicijnen goedgekeurd ter behandeling van deze aandoening. Meestal worden deze patiënten behandeld op intensive care-afdelingen, vaak met ondersteuning van nefrologen.1,2,3,4

Referenties:
1. U.S. Food and Drug Administration; available at
http://www.fda.gov/ForPatients/Approvals/Fast/ucm405399.htm
2. Murugan R. and Kellum J.A., (2011) Nat Rev Nephrol. Vol 7: 209-217
3. Heung M. and Chawla L., (2014) Nephron Clin Pract. Vol 127: 30-34
4. Chertow et al., (2005) J Am Soc Nephrol. Vol 16: 3365-3370 Soc Nephrol. Vol 16: 3365-3370

Over acuut nierfalen – recAP werkingsmechanisme
Acuut nierfalen is een ernstige nieraandoening die soms kan leiden tot volledig nierfalen. AM-Pharma heeft een belangrijke functie van het enzym Alkalische Fosfatase (AP) ontdekt ter bescherming tegen nierfalen.
AP wordt gezien als een anti-ontstekingsmiddel door fosfaat te verwijderen van extracellulaire substraten. De defosforylering van pro-inflammatoire stoffen zoals lipopolysacchariden (LPS) en extracellulaire ATP wordt verondersteld een belangrijke rol te spelen in acuut nierfalen. Onderzoek heeft aangetoond dat ATP-defosforylatie een dubbel effect heeft bij de bescherming tegen nierbeschadiging. Wanneer het pro-inflammatoire ATP wordt gedefosforyleerd, vermindert de resulterende adenosine verder de activering via de immunosuppressieve adenosine A2a-receptorroute (A2aR).

Over recAP
AM-Pharma’s kandidaat-medicijn recAP (recombinant alkalische fosfatase), is een uniek recombinant humaan AP dat is opgebouwd uit twee natuurlijke menselijke isovormen van de AP-enzymen. RecAP is zeer stabiel en actief en heeft een dubbel werkingsmechanisme via defosforylering van lipopolysacchariden (LPS) en extracellulaire ATP. AM-Pharma heeft aangetoond dat de behandeling van patiënten met exogeen AP de lokale en systemische ontsteking niet alleen vermindert, maar ook de nieren beschermt tegen verdere schade.

Bekroond met fast track-status door de Amerikaanse Food and Drug Administration in 2016, heeft AM-Pharma’s biologische recAP daarom het potentieel om een First in Class geneesmiddel te worden. Data van de STOP-AKI studie van recAP bij 301 sepsis-patiënten met acuut nierfalen werd in 2018 gepubliceerd in het prestigieuze Journal of the American Medical Association (JAMA). RecAP toonde een significante relatieve vermindering in sterfte van meer dan 40% in de behandelingsgroep in vergelijking met de placebogroep zonder noemenswaardige bijwerkingen. AM-Pharma bereidt zich nu voor op een fase III-registratie-studie van recAP bij patiënten met sepsis geassocieerd nierfalen.

recAP kent Nederlandse oorsprong
In 1993 identificeerde prof. dr. Klaas Poelstra van de Universiteit Groningen voor het eerst de ontstekingsremmende eigenschappen van alkalische fosfatase door ex vivo studies, met de nadruk op LPS (lipopolysacchariden) als substraat. AM-Pharma heeft bij zijn start een licentie voor deze technologie verkregen.

In 2006 heeft prof. dr. Peter Pickkers aan Radboudumc in Nijmegen samen met AM-Pharma het potentiële gebruik van alkalische fosfatase voor de behandeling van acuut nierfalen geïdentificeerd in een klinisch onderzoek met 36 patiënten. De nierfunctie herstelde zich sneller in de behandelarm. Prof Pickkers was de belangrijkste onderzoeker in alle fase II klinische studies van AM-Pharma en zal dat ook zijn voor de aanstaande fase III klinische studie onder 1.400 patiënten.

Over LSP
LSP (Life Sciences Partners) is een onafhankelijke Europese investeerder die financiering verstrekt voor particuliere en publieke life sciences ondernemingen. De missie van LSP is investeerders te verbinden met uitvinders, met een specifieke focus op onvervulde medische behoeften. Sinds het einde van de jaren tachtig heeft het management van LSP geïnvesteerd in meer dan 100 innovatieve ondernemingen, waarvan vele uitgegroeid zijn tot leiders in de wereldwijde life sciences-industrie.
Met meer dan € 2,0 miljard ($2,3 miljard) aan geïnvesteerd investeringskapitaal en kantoren in Amsterdam, München en Boston behoort LSP tot de grootste en meest toonaangevende Europese investeerders in life sciences. LSP investeert daarnaast in beursgenoteerde ondernemingen via het aan Euronext genoteerde LSP Life Sciences Fund (Bloomberg: LSP NA).
Ga voor meer informatie naar: www.lspvc.com

Over Andera Partners
Andera Partners, opgericht in 2001 als onderdeel van de Edmond de Rothschild Group, is een vooraanstaand investeerder in niet-beursgenoteerde ondernemingen in Frankrijk en daarbuiten. Het beheert bijna €2,3 miljard aan investeringen in life sciences, groei- en buy-outkapitaal en mezzanineschuld. Andera Partners is voor 100% in handen van zijn management en stelt service aan ondernemers en respect voor partners centraal haar dienstverlening. Het bedrijf is ook ondertekenaar van de United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI), die de goedkeuring van de beste milieu-, sociale en governance (ESG) praktijken aanmoedigen.
Andera Partners, gevestigd in Parijs, is een door de AMF goedgekeurde vermogensbeheerder met 64 werknemers, waarvan 44 beleggingsspecialisten. Het is een partnerschap en wordt beheerd door een raad van 10 partners. Het Life Sciences-team van 12 professionals heeft een brede en langdurige ervaring, zowel in de life science-industrie als in private equity en venture capital. Het team heeft meer dan €800 miljoen opgehaald via zijn BioDiscovery-franchise en investeert momenteel in zijn €345 miljoen grote BioDiscovery 5-fonds.
Ga voor meer informatie naar www.anderapartners.com

Europese steun door InnoFin Equity
De financieringsronde van AM-Pharma wordt ondersteund door InnovFin Equity – een initiatief van het Europees Investerings Fonds (EIF). Het betreft financiële ondersteuning van de Europese Unie in het kader van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (“EFSI”), dat is opgezet in het kader van het investeringsplan voor Europa. De ronde wordt in dit kader derhalve medegefinancierd door het het ministerie van Economische Zaken. Het EFSI heeft tot doel het ondersteunen van de financiering van productieve investeringen in de Europese Unie en zorg te dragen voor verbetering van de toegang tot kapitaal.